Sroturi si tarate

ȘROTURI ȘI TĂRÂȚE:

• Tărâță
Tărâța este un produs de morărit, format din măruințirea învelișului grăunțelor de cereale în procesul de măcinare. Tărâța se separă de făină prin procesul de cernere. Fata de faina, este mai bogată in proteina, grasime, celuloza, substante minerale, in special fosfor si vitaminele complexului B. Cele mai valoroase sunt taratele de grau.

• Mălai Furajer
Malaiul furajer se deosebeste de tarate prin continutul mai redus in celuloza si mai bogat in amidon, avand o digestibilitate mai ridicata.
Fainurile furajere pot fi utilizate ca sursa de energie, inlocuind in totalitate cerealele la rumegatoare si respectiv 30 – 40 % din cereale in hrana porcinelor la ingrasat si pasari.

• Șrot Floarea Soarelui
Proteina: 35%
Sroturile de floarea-soarelui se produc in cantitatea cea mai mare si se folosesc la alcatuirea amestecurilor proteice sau a nutreturilor combinate. Valoarea nutritiva si utilizarea lor sunt influentate de continutul in coji cuprins intre 14 – 25%. Sunt bogate in proteine, substante minerale (fosfor, fier, cupru, cobalt) si in vitaminele complexului B. Au un continut ridicat in metionina depasind toate nutreturile vegetale; continutul lor in lizina este mai redus si poate fi corectat prin suplimentare cu lizina sintetica.

• Șrot Soia
Proteina: 46%
Sroturile de soia ca valoare furajerǎ se situeaza pe primul loc intre subprodusele de la fabricile de ulei. Pe langa continutul ridicat in proteina au si un raport mai corespunzator intre aminoacizii esentiali, ceea ce face sa se apropie de valoarea biologica a proteinei animale. Au un continut ridicat in lizina si cistina, in timp ce metionina este sub nivelul celei din sroturile de floarea – soarelui. In procesul de extractie srotul de soia este supus unui tratament termic care distrugand factorii inhibitori ridica valoarea biologica a proteinei. Au palatabilitate si digestibilitate ridicata datorita continutului redus in celuloza bruta.
Sroturile de soia se folosesc la toate speciile si categoriile de animale dar mai ales la monogastrice la care constituie principala sursa de proteine, respectiv de aminoacizi esentiali.

COMANDA
ONLINE